Selecteer een pagina

ontmoeten

in de praktijk

Dynamisch hoofdkantoor Innovam

functie

ontvangstruimte, receptie, vergaderzalen, foyer, restaurant, toiletgroepen, gangen en trappenhuis, 3 kantoorverdiepingen.

opdrachtgever

Innovam

locatie

Nieuwegein

realisatie

2013-2015

uitgangssituatie

Het hoofdkantoor Innovam was gedateerd. Het 3 verdiepingen tellende kantoor bestond uit vele kleine kamers. De ontmoetingsruimtes op de begane grond waren somber, donker en niet functioneel. Diverse installaties vertoonden gebreken, een goede toegangscontrole ontbrak, theorielokalen waren verouderd en de ‘kantine’ moest een aantrekkelijk restaurant worden. Een grondige renovatie van het gebouw was noodzakelijk, te starten bij de kantoor bouwlagen.

opdracht

Innovam wilde een meer open kantooromgeving met flexwerkplekken waar samenwerking en interactie gestimuleerd wordt. Maar het ontwerp dat er lag voor het kantoor – gemaakt door een projectinrichter – bleek niet in orde. Wanden van stilteruimtes waren zo gepositioneerd dat er geluidslekken zouden ontstaan. Ik kreeg de opdracht om dit interieurontwerp (de wandenindeling) aan te passen om deze problemen te voorkomen. Daarnaast werd mij gevraagd om de kernen van de verdiepingen te ontwerpen; de centrale ontmoetingsplek tussen de kantoorvleugels. Deze moesten als tegenhanger van de nette maar vrij steriele kantoorvleugels een geheel eigen ‘Innovam identiteit’ krijgen.
Onder het thema ‘Ontmoeten’ werd door een werkgroep de behoeftes in kaart gebracht voor de verbouwing van de begane grond. Vanuit dit wensenprogramma en creëerde ik vervolgens een interieurontwerp voor de begane grond met ontvangstruimte, vergaderzalen, de boardroom, het restaurant, de foyer, theorielokalen, toiletgroepen en het gangenstelsel.

interieurontwerp

Bij binnenkomst leidt een ‘klinkerpad’ je op natuurlijke wijze door het pand. Voor een warm welkomstgevoel kom je eerst op het plein met de koffie piaggio en informele picknicktafels. Rondom het plein zitten vergaderzalen en de boardroom. Op de vlonder met loungeplekken staat een echte eyecatcher; het gelaserde corten stalen hekwerk met tandwielen. Een beeldelement dat vaker terugkomt in het pand en hier een spannende ruimtedeler vormt. Achterin de hal bevindt zich de balie waar cursisten en bezoek zich melden. Vanaf hier is goed zicht op de entree, de ontsluiting naar de verdiepingen en het gangenstelsel richting o.a. praktijk- en theorielokalen en het restaurant.
Het interieur is een mix van een industrieel stoer en strak zakelijk waarin diverse knipogen (details) naar het leven op straat/buiten zijn verwerkt. In de toiletgroepen en op de kernen van de verdiepingen is de industriële look uitvergroot. De RVS pantry staat hier als centraal ontmoetingspunt midden in de ruimte om het praatje bij het koffieautomaat te stimuleren. De sfeer in de fifties foyer, een ontwerp van het personeel zelf, heb ik aangedikt met vintage decoratie. De theorielokalen kregen maatwerk examendesks. Het restaurant kreeg de grootste metamorfose.
In 3 achtereenvolgende zomers werd het hoofdkantoor compleet verbouwd; installaties, verlichting, plafonds, wanden, vloeren, meubilair, maatwerk, signing en het buitenterrein werden aangepakt.

opdrachtgever

Innovam is dé opleider voor de mobiliteitsbranche. Ze geven advies en verzorgen trainingen op het gebied van:  (bedrijfs)auto- en tweewielertechniek, (after)sales en management en HRM.

Contact? Leuk!

Benieuwd hoe ik jou kan helpen?
Bel, app, mail of vul dit formulier in.

+31 (0)6 41 15 69 40

Saskia Kitzmann-Vreede

Korte Veertel 16
5109 SB  's Gravenmoer

© 2020 loover 

Architectenregister 4.101215.006

KVK-nummer 75100150

BTW-nummer NL001750932B14